Logo Salttech kleur volledig

news

SALTTECH WINNER INNOVATION PRIZE INNOVATE@IWS

International Water Summit 2017, Abu Dhabi, winners revealed
Salttech wins Innovation prize innovate@IWS

During the International Water Summit 2017 in Abu Dhabi, Salttech has won the innovation prize Innovate@IWS. Below you will find the (Dutch) press release on this joyous occasion.

Friese bedrijf Salttech wint prijs in Abu Dhabi

Het watertechnologiebedrijf Salttech, lid van de Water Alliance, heeft in Abu Dhabi de innovatieprijs ‘Innovate@IWS’ gewonnen. Na een ‘Dragons Den’-achtige competitie, waarbij Gerard Schouten van Salttech een presentatie gaf aan een jury van vakmensen, voornamelijk afkomstig uit het Midden-Oosten, kwam het Friese bedrijf tijdens de International Water Summit als winnaar uit de bus in de categorie ‘industrial’. “Een geweldige opsteker en bevestiging van de innovatiekracht van Nederlandse watertechnologiebedrijven”, zo stelt Hein Molenkamp, die namens de Water Alliance en de Nederlandse watertechnologiesector op deze International Water Summit (onderdeel van de Abu Dhabi Sustainability Week) aanwezig is. “Salttech heeft een erg slimme innovatie met wereldwijd veel potentie. Die innovatie slaat duidelijk aan want het bedrijf heeft al eerder prijzen gewonnen. We denken dat het dan ook voor vele branches van toepassing kan zijn.”

De innovatie waar het allemaal om draait is de zogenaamde Salttech DyVaR-technologie. Hiermee kan men water ontzouten zonder membranen te gebruiken. De DyVaR-technologie maakt voor het ontzouten van water gebruik van het natuurlijke proces waarbij aanslag ontstaat, zo legde Gerard Schouten al eerder uit aan magazine WaterProof. “Ons idee was om de vorming van aanslag als uitganspunt te nemen voor het totale ontzoutingsproces. Elke DyVaR-installatie bestaat uit een groot aantal units van kunststof, met het formaat van een emmer. Het zoute water wordt aan de binnenkant van de units langs de wand geïnjecteerd. Dat gebeurt precies zo dat het water heel snel rond gaat draaien. Het zoete water vormt daarbij een damp die we vanuit het centrum van de unit afvoeren via de bovenkant. Tegelijkertijd zorgen de hoge centrifugaal krachten in de unit ervoor dat de zoute deeltjes naar buiten gedrukt worden. Dit zout voeren we via de onderkant af. Zo verwijderen we zout uit het water zonder dat er een membraan aan te pas komt. Het bijzondere is verder dat we bijna alle zoutcombinaties kunnen terugwinnen en dat er nauwelijks zoet water verloren gaat.”

De eerste DyVaR-installaties draaien al enkele jaren, met name in Noord-Amerika. Aanvankelijk zag Salttech vooral commerciële kansen voor de olie- en gasindustrie, waar erg veel zout vrijkomt. Maar inmiddels denkt ondernemer Schouten verder: “De toepassingsmogelijkheden zijn breed. We denken aan de procesindustrie en aan de chemie bijvoorbeeld, maar ook aan de watersector, waar de DyVaR-technologie onder meer gebruikt kan worden bij het behandelen van afvalstromen die vrijkomen bij de drinkwaterproductie. Salttech, opgericht in 2011, is ontstaan op de WaterCampus in Leeuwarden. Voor de ontwikkeling en opschaling van deze technologie is onder andere gebruikt gemaakt van de diverse faciliteiten en ondersteuningsprogramma’s van de WaterCampus. Zo is de technologie uitgebreid getest op een van de demosites, in dit geval de ontzoutingsdemosite Wetsalt. Inmiddels is Salttech gevestigd in Sneek en heeft het ook een vestiging in Texas.

www.salttech.com

Op de foto staan afgebeeld v.l.n.r.: Hein Molenkamp (directeur Water Alliance), Piers Clark (Isle Utilities, organisator Innovate@IWS program) en Gerard Schouten (CEO Salttech).

About Salttech BV:

Salttech is an innovative high tech company with its origin in The Netherlands operating internationally. As a member of Dutch Water Technologies Group (DWT), Salttech is rapidly expanding its reference base in various industries and municipalities all over the world. Applications include food industry, drinking water and up- and downstream process industries. All activities within the DWT Group are based on a proprietary knowledge base developed over the years for effective and responsible water treatment. Together with Salttech’s sister companies, Aqana and Biotrack within the DWT Group, key drivers in the group’s technology development program are setting new green standards for water treatment both providing technologies, as well as monitoring tools, implementing next generation technologies for today’s industries.

At the WaterCampus in Leeuwarden, The Netherlands, years of research led to development of Salttech and the other companies grouped under “Dutch Water Technologies”.

 

SALTTECH WINNER INNOVATION PRIZE INNOVATE@IWS
Lijnen Dyvar technology line

More articles